PMA webhelyen lett közzétéve (http://old.szpma.hu/)

Sajtóközlemény


A Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elkötelezett a szuverén nemzetállamokon alapuló Európa eszménye, a szubszidiaritás, a decentralizáció és a keresztény értékek mellett.

 

A Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) mint a FIDESZ pártalapítványa tudomásul vette Mikuláš Dzurinda, az Európai Néppárt politikai agytrösztjének, a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központja elnökének, egykori szlovák miniszterelnöknek Orbán Viktorhoz írt nyílt levelét, mely múlt hétvégén jelent meg a baloldali-liberális kötődésű Népszavában.

 

Nyílt levelében Mikuláš Dzurinda kijelentette, hogy megpróbálta bevonni a PMA-t egy Európa jövőjével foglalkozó munkacsoportba. A levél szerint az eseményt a PMA egy nappal a tervezett időpont előtt lemondta.

 

A valóság az, hogy az esemény nem egy Európa jövőjével foglalkozó munkacsoport ülés lett volna, hanem Mikuláš Dzurinda európai körútjának egyik állomása, ahol az Európára vonatkozó politikai nézeteit Budapesten, a Soros György által finanszírozott CEU-n kívánta ismertetni. Amennyiben ez egy valódi munkacsoport ülés lett volna, ahol érdemi párbeszéd folyik Európa jövőjéről és nem csak egy kétórás frontális előadás, amely egy 2017-es, Új európaiságért című tanulmányon alapul, érdemes lett volna megtartani a találkozót. Mivel azonban nem érdemi párbeszéd folyt volna Európa jövőjéről, a PMA két nappal korábban lemondta az eseményt másik szervező partnerével egyetértésben.

 

Azért is különös Mikuláš Dzurinda kijelentése, mert pont a Martens Center elnökeként ő nem támogatta egy olyan Európai jövőjével foglalkozó kutatásunkat, amely Nagy-Britannia és az EU Brexit után kapcsolatairól szólt volna.

 

Fontosnak tartunk és támogatunk minden olyan rendezvényt, amelyen Európa jövőjéről gondolkodhatunk és folytathatunk párbeszédet, de meg vagyunk győződve arról, hogy egy sikeres munkacsoporthoz többre van szükség egy kétórás előadásnál. Lehet, hogy Brüsszelben ez működik, de mi Budapesten felelősebben gondolkodunk Európáról.

 

Budapest, 2020. február 8.

 

Polgári Magyarországért Alapítvány

Polgári Magyarországért Alapítvány, 2009.


Forrás webcím (letöltve: 2020.10.24 - 04:48): http://old.szpma.hu/hir/439-Sajtokozlemeny.html